Waar moet je op letten bij het schilderen van een schouw?
Ben je die ouderwetse look van je schouw grondig beu? Of wil je van je (nieuwe) schouw een echte eyecatcher maken? Met een laagje verf wordt jouw exemplaar in een handomdraai het hartverwarmende middelpunt van je ruimte. Toch is de ene schouw de andere niet. We geven je enkele aandachtspunten mee waar je best op let bij het schilderen van je schouw.

Checklist voor het schilderen van je schouw
In principe verschilt het schilderen van een schouw niet zo heel erg met het schilderen van binnenmuren. De voorbereiding, uitvoering en afwerking zijn vrij gelijklopend. Toch zijn er een aantal zaken die je best op voorhand checkt alvorens je aan je schilderklus begint:
Wordt je schouw soms zo warm dat je er je hand niet meer op kunt houden? Dan is het aan te raden om hittebestendige verf te gebruiken. Eén klein nadeel: het aanbod kleuren is iets beperkter. Als je je hand zonder problemen op de schouw kan leggen, kan je de schouw gerust op alle mogelijke manieren afwerken.
Na het aanbrengen van de grondlaag kunnen ‘doorbloedingen’ zichtbaar worden. De oorzaak daarvan is het roet binnenin de schouw. Dat kan vooral voorvallen als er geen flexibel in je schouw zit. Krijg je te maken met zwarte roetvervuiling? Dan gebruik je best een tussenlaag Epomur of Bisol tijdens het schilderen om die stoffen te isoleren.
Wil je zeker geen fouten maken tijdens het schilderen? Lees dan hier hoe je de meest gemaakte fouten tijdens het schilderen kan vermijden. Zo ga je alvast goed ingelicht aan de slag.

Uitdagingen eigen aan het materiaal
Het grootste verschil tussen het schilderen van muren en een schouw zit vaak in de soort materiaal waaruit de schouw bestaat. De meest voorkomende materialen zijn baksteen, pleister- of gipsplaten, metaal (zoals een cassetteschouw) of andere platen (waaronder MDF en OSB). Tijdens het schilderen van je schouw kunnen zich dus specifieke uitdagingen voordoen, eigen aan het materiaal. Zo is het bij MDF bijvoorbeeld belangrijk dat je schouw correct én uit 1 plaat is opgebouwd. Bestaat je schouw uit meerdere MDF-platen? Dan bestaat de kans dat ze gaat openbarsten wanneer ze continu onderhevig is aan opwarming en afkoeling.
Lees hier hoe je een bakstenen schouw schildertZijn er nog een aantal uitdagingen waar jij mee te maken hebt? Ga dan gerust langs in een colora-winkel in je buurt. De colora-coach helpt je graag op weg bij de keuze van het juiste verfsysteem voor je schouw met het gepaste advies.
Dit vind je ook vast interessant
Alles om je op weg te helpen in één gids
Dan móét je deze gids in huis hebben.
Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.
