5 handige tips bij het behangen van muren
Behangen kan je perfect zelf doen. Vermijd deze 5 meest gemaakte fouten bij behangen en krijg gegarandeerd een topresultaat. Want als je weet hoe ’t moet, doe je ’t goed!

1. Zorg ervoor dat je de muur juist inlijmt
Er zijn verschillende manieren om te behangen. Soms moet je het behang zelf inlijmen, andere keren de muur. De werkwijze staat altijd uitgelegd op het etiket van de rollen behang die je koopt, maar vaak zijn dat cryptische pictogrammen. En die zijn niet altijd even gemakkelijk te interpreteren. Vraag gerust nog wat extra uitleg in je colora-winkel of lees er meer over in de verftip 'Wat betekenen de symbolen op je behangrol?'.
2. Hou zeker rekening met het patroon, motief of print van het behang en de indeling van de ruimte
Heeft het behang voor je accentmuur een opvallend, groots patroon? Hang je eerste behangstrook dan pal in het midden van de muur. En kleef vervolgens nog een paar stroken aan de linker- en aan de rechterkant van de middelste strook. Op die manier vermijd je dat je aan de ene kant een volledig patroon hebt en aan de andere kant van de accentmuur een half doorgesneden patroon. Begin je in het midden, dan heb je een mooi symmetrisch eindresultaat.
Heb je voor de hele kamer een behang met een eerder repetitief motief? Start dan in de minst zichtbare plaats van de ruimte bijvoorbeeld achter de deur. De reden? Daar waar het motief van je laatste muur samenkomt in de hoek met de muur vanwaar je was gestart, zal het motief logischerwijze niet mooi aansluiten. Dat wil je liever niet in de meest zichtbare hoek van de ruimte.
3. Breng altijd een primer aan voor je een muur behangt
Behang je rechtstreeks op de onbehandelde muur dan trekt de lijm sterk in de ondergrond. Het behang kan je later nog moeilijk verwijderen. Of omgekeerd, je behang komt heel snel los omdat er door de ingezogen lijm niet genoeg kleefkracht is voor je behang. Schilder daarom eerst een grondlaag die de zuigkracht van de muur wegneemt bijvoorbeeld Isolprimer of Boss-one Silk.
TIP: Kleur de grondlaag aan in de kleur van het behang. Krimpt je behangpapier tijdens het drogen, dan zal je mogelijke naden niet zo hard opmerken.
4. Gebruik de juiste behanglijm
Gebruik niet zomaar restjes lijm die je nog hebt staan en hou altijd rekening met het soort behangpapier dat je wilt aanbrengen. Gebruik het juiste type lijm voor het juiste type behang. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat het behang van de muren loskomt of dat er blazen ontstaan in het behang.
Gebruik niet zomaar restjes lijm die je nog hebt staan en hou altijd rekening met het soort behangpapier dat je wilt aanbrengen. Gebruik het juiste type lijm voor het juiste type behang. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat het behang van de muren loskomt of dat er blazen ontstaan in het behang.
Voor een overschilderbaar vlies, glasweefsel of magneetvlies gebruik je best Universele wandlijm of Boss Glue & Relax. Decoratief behang kleef je vast met Boss behanglijm.
5. Werk met een loodlijn tijdens het behangen
Nog één belangrijke tip: start nooit vanuit een hoek. Je muren zijn vaak niet 100% recht. Plaats je je eerste behangstrook vanuit de hoek, en werk je zo alsmaar verder, dan kom je gegarandeerd in de andere hoek scheef uit.
Werk dus met een loodlijn: teken op de muur een loodlijn waartegen je de eerste behangstrook kleeft. De ideale afstand tussen de hoek van de kamer en de loodlijn: de breedte van één strook behangpapier min vijf centimeter.
Nog vragen vóór je begint te behangen?
Ga gerust langs in de colora-winkel in je buurt. We beantwoorden graag al je vragen over behangen en schilderen.
Dit vind je ook vast interessant
Alles om je op weg te helpen in één gids
Dan móét je deze gids in huis hebben.
Van wegwijs in de verschillende verfsoorten en tips voor de voorbereiding tot stappenplannen bij het echte schilderwerk.
